Jönnek a Samsung notebook SSD-k

Jönnek a Samsung notebook SSD-k

A Samsung megkezdte a tömeggyártását legújabb nagy teljesítményű, alacsony energiafogyasztású SSD-jének, a PCI Express alapú SM951-nek, amely elsősorban ultravékony notebookok és munkaállomások esetében lehet ideális választás .

„Célunk, hogy az új, energiahatékony, hihetetlenül gyors PCIe SSD-kkel felgyorsítsuk az ultravékony notebookok piacának növekedését” – mondta Jeeho Baek, a Samsung memóriákkal foglalkozó üzletágának alelnöke. Majd hozzátette, hogy „a Samsung a jövőben több következő generációs, nagy sűrűségű SSD bemutatását is tervezi, melyek még nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek majd, ezzel is megerősítve versenyelőnyünket az SSD piacon.”

Az SM951 kiemelkedő teljesítménnyel büszkélkedhet, ráadásul a PCIe 3.0 és a PCIe 2.0 csatolófelületeket is támogatja. A legmodernebb ultravékony notebookokban használva folyamatos olvasási sebessége az 1600 MB/s-os, folyamatos írási sebessége pedig a 1350 MB/s-os értéket is eléri a PCIe 2.0 sávon. Teljesítménye így háromszor nagyobb mint a legújabb SATA felületű SSD-ké, és 30 százalékkal gyorsabb elődjénél, a Samsung XP941-nél is. Ráadásul az új SSD véletlenszerű olvasási és írási tempója 130 000 IOPS, illetve 100 000 IOPS.

A PCIe 3.0 támogatással bíró ultravékony notebookok és munkaállomások esetén az SM951 lapka folyamatos olvasási és írási sebessége 2150 MB/s és 1550 MB/s, amely körülbelül négyszer gyorsabb folyamatos olvasási sebességet tesz lehetővé, mint amelyre a jelenlegi SATA felületű SSD-k képesek. A PCIe 3.0 támogatásnak köszönhetően a meghajtó lényegesen hatékonyabban dolgozik, fogyasztása folyamatos olvasás közben csupán 450 MB/s/watt, folyamatos írás esetén pedig 250 MB/s/watt, vagyis ezen a téren 50 százalékkal szárnyalja túl elődjét, az XP941 SSD-t.

Ezen kívül, az SM951 az első olyan SSD, amely támogatja azt L1.2, alacsony fogyasztású készenléti állapotot (ekkor a számítógép alvó vagy hibernált állapotában az összes nagy sebességű áramkör leáll). Ez esetben az SSD energiafelhasználása drasztikusan lecsökken, 2mW alá, amely 97%-kal kevesebb, mint az L1 állapot esetén.

Az új Samsung SM951 M.2 formátumban (80mm x 22mm) lesz elérhető, amely heted akkora, mint egy hagyományos 2,5″-es SSD, súlya pedig csupán 6 gramm. A meghajtó tökéletesen illeszkedik a legtöbb notebook dizájnjához, rengeteg helyet hagyva a többi komponensnek, így az akkumulátornak is. Az új SSD 512, 256 és 128 GB-os verzióban lesz elérhető. Az SM951 kezdetben kizárólag a Samsung eszközgyártó partnerei számára lesz elérhető, a végfelhasználóknak szánt változat a nyári hónapok folyamán érkezik majd.

Az SM951 bevezetésével és a többi 10 nanométeres gyártástechnológiával készült PCIe támogatottságú MLC NAND Flash memóriachipekkel a Samsung célja, hogy a rendkívül gyorsan növekvő globális PCIe SSD piacon is helyzetelőnyre tegyen szert. Éppen ezért a vállalat több olyan következő generációs PCIe támogatottságú NVMe felületű SSD bevezetésén is dolgozik, amelyek még tovább fokozhatják az SSD-k teljesítményét.

(forrás: samsung.hu)