Kína első állami egyetemi intézményének romjait lelték meg

Kína első állami egyetemi intézményének romjait lelték meg

Kína első, állami igazgatás alatt álló egyetemi intézményének romjait lelték meg régészek a kelet-kínai Santung tartomány területén – közölte a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Kr. e. 374-ben épült Csihszia akadémiát a hadakozó fejedelemségek korában (Kr. e. 475-221) a mai Santung területén fekvő Csi államban alapították. A több mint 150 éven át fennálló intézmény egyidejűleg több szerepet is betöltött: állami egyetemi intézmény mellett kutatóintézetként és agytrösztként is működött.

Az akadémia épületkomplexumát egy öt éven át tartó ásatás keretében fedezték fel. Az épületegyüttest, melynek színtere összeköttetésben áll Csi állam egykori fővárosának romjaival, történelmi feljegyzések alapján azonosították a Csihszia akadémiaként. A négy sorban álló házak alapterülete összesítve megközelíti a 40 ezer négyzetmétert. Felülnézetből a létesítmények trapézalakot alakítanak.

A Hszinhua a tartományi régészeti társaság egyik munkatársára hivatkozva arról írt, hogy a Csihszia akadémia megalapítása Csi állam legnélkülözhetetlenebb reformjai közé kötődött. Az újítás egy nagymértékű kulturális és intellektuális terjeszkedésnek nyitott utat – vélekedett a szakértő, aki úgy vélekedik, hogy a romok feltárása rendkívüli jelentőségű a Csi kultúra újabb tanulmányozásában.

mti