Kormányzati forrásból modernebb lesz a debreceni Zsuzsi kisvasút

Kormányzati forrásból modernebb lesz a debreceni Zsuzsi kisvasút

Korszerűbb lesz a debreceni Zsuzsi erdei kisvasút, a rekonstrukciós munkákhoz 771 millió forint hozzájárulást adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésére szánt keretből – közölte Debrecen polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) idézte fel, hogy 2012-ben a regionális operatív program keretében elnyert 400 millió forint forrásból már modernizált a 17 kilométeres pálya 10 kilométeres fejezete és egy-két vasúti kocsi.

A jelenlegi beruházás alatt újabb 7 kilométeres pályaszakaszt rekonstruálnak, felújítják a Zsuzsi vonat gőzmozdonyát és két dízelmozdonyát is – tette hozzá a polgármester.

A Zsuzsi kisvasút vasúttörténeti, és helyi közlekedéstörténeti emlék, melynek fenntartásához és működtetéséhez évi 50 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat – jelezte Papp László polgármester.

Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési követe visszaemlékezett, hogy „fénykorában” 49 kilométer hosszú sínpályával Debrecentől Nyírbéltekig közlekedett a kisvasút, amely a faszállítás mellett a környező településeken és a debreceni tanyavilágban élők részére közlekedési eszközt is jelentett.

A magyar kormány komolyan veszi a kisvasutak felújítását, pillanatnyilag 19 vonalon összesen 380 kilométer hosszúságban közlekednek keskeny nyomközű kisvasutak – fűzte hozzá a képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy a Zsuzsi vonat nyomvonala az későbbi években eléri Debrecen főpályaudvarát, a Nagyállomást is.

Nagy Attila, a Zsuzsi erdei kisvasutat működtető DKV Közlekedési Zrt. vezérigazgatója közölte: megtörtént a munkaterületek átadása, a beruházás alatt felújítanak 7,3 kilométer hosszú pályatestet, 16 kitérőt, 9 átjárót és két vasúti megállót.

A DKV Zrt. minden évben 10 millió forintot fordít a Zsuzsi vonat működtetésére – jegyezte meg a vezérigazgató.

Gacsályi István, a Zsuzsi Erdei Kisvasút Nonprofit Kft. ügyvezetője hangoztatta még: a rekonstrukciós munkák okán március 18. és október 31. közt nem közlekednek a menetrend-szerinti vonatok, és különvonatokat sem indítanak ebben az időszakban.

mti, fotó: Czeglédi Zsolt