Kormányzati támogatással modernizált a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

Kormányzati támogatással modernizált a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

Száznegyvenmillió forintos kormányzati támogatással csaknem 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda, amit csütörtökön osztottak ki.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára az avatáson kiemelte: „mind kereszténységünk, mind magyarságunk” a hit és az egyházak támogatásával tud megmaradni. Azt mondta: az apátság által működtetett és felújított cukrászda közösséget hoz létre, és przentálja, hogy az egyház a társadalom olyan szerves részét képező közösség, „melyre támaszkodhatunk, amelytől tanulhatunk, és amely egész természetességgel velünk közösen él”.

A Balaton Magyarország legnagyobb természeti értéke – hangoztatta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A térség országgyűlési képviselőjeként kijelentette még: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az érték mindenki részére hozzáférhető legyen, minél nagyobb vonzerőt jelentsen, és a Balaton Európa a legszigorúbb biztonsági előírásoknak megfelelő és legvonzóbb idegenforgalmi régiója legyen. Ezt a célt szolgálja a bencés szerzetesközösség által végzett fejlesztés is – mondta.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele elmodta: apátsági közösségük célja, hogy a Tihanyba érkezők élményszerűen, hitelesen tudják megtapasztalni azt a gazdag szerzetesi hagyományt, amelyiknek alapvető eleme a lelki szellemi és testi felüdülés. Hangoztatta még: a cukrászdát és az azt körülvevő udvart az apátság vendégfogadó központjává szeretnék fejleszteni.

A perjel hangoztatta: a 140 millió forintos kormányzati támogatással csaknem 180 millió forintból megvalósult beruházás esetén korszerű, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálására alkalmas melegkonyhát és cukrászműhelyt hoztak létre, tetejébe kicserélték a Balatonra néző panorámaablakokat is. Az Apátsági Rege Cukrászdában olyan süteményeket és meleg ételeket adnak ezt követően, amelyek a szerzetesi hagyományokból merítkeznek. Példaként említette az apátság gyógynövénykertjéből származó mentával ízesített süteményt vagy a levendulás krémest.

A cukrászda az 1970-es években nyílt meg Tihanyban az apátság gazdasági udvarán egy akkor állami tulajdonú hotel működtetésében, ezután 1990-ben visszakapta az apátság a birtokot, 1996-ban ugyanakkor megépült a pillanatnyilag is érzékelhető épületegyüttes.