Kutatás: az okosórák a következő évtizedekben átvehetik a szokásos karórák helyét

Kutatás: az okosórák a következő évtizedekben átvehetik a szokásos karórák helyét

A kutatásban résztvevők 73 százaléka alapján a következő évtizedekben a tradícióknak megfelelő órák helyét átvehetik az okosórák, amelyek nem kizárólag hasznos funkciókat adnak, hanem jó megjelenésű, stílusos divatkiegészítőként is alternatívát jelenthetnek – derült ki a Huawei megbízásából készült tetszetős kutatásból. A válaszadók közel kétharmada alapján az okosórák már most helyettesíteni tudják tradicionális társaikat, és a megkérdezettek közel fele gondolja úgy, hogy a tradicionális órák napjainkban már csak státuszszimbólumként vagy divatkiegészítőként vannak jelen.

A Huawei megbízásából készült tetszetős kutatás, amely az órákkal kapcsolatos trendeket, óraviselési szokásokat vizsgálta a 18 év feletti magyar lakosság körében, rámutatott, hogy a válaszadók több mint fele már most előnyben részesíti az okosórákat az analóg- vagy a digitális társaikkal szemben. A felmérésben résztvevők túlnyomó döntő része, 73 százaléka alapján a szokásos órák helyét a következő évtizedekben átvehetik az okosórák. A megkérdezettek közel fele (44 százaléka) úgy véli, hogy a szokásos karórák már mindenekelőtt csak státuszszimbólumként vagy divatkiegészítőként vannak jelen a hétköznapokban.

A kutatás eredményéből arra lehet következtetni, hogy az óraviselés a magyar lakosság körében még mindig jelentős, mivelhogy a megkérdezettek több mint fele hord minden nap órát, 55 százalékuk a legszívesebben már okosórát viselne, és mindössze közel harmaduk választana még mindig szokásoknak megfelelő, analóg karórát. A kérdőívet kitöltők több mint kétharmada gondolja úgy, hogy az óraviselés az trendi öltözködés részét képezi, közel harmada mindazonáltal egyet értett azzal, hogy az óra – legyen szó hagyományos- vagy okosóráról – alapvetően ruházati-, stílusbeli kiegészítő.

Azt, hogy az okosórák térnyerésével a funkcionalitás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a kinézet kérdése is, a piaci igények is alátámasztják. Az trendi órákat kedvelők közel kétharmada (64 százaléka) választana a szokásoknak megfelelő, analóg változat helyett olyan okosórát, ami a tradicionális órák dizájnját követi. Óravásárláskor a stílussal kapcsolatos jellemzők közül mindazonáltal leginkább a cserélhető szíjakat (42 százalék) és a változatos megoldású elérhető színváltozatot (36 százalék) értékelik legjobban.

„A stílusnak és az eleganciának régóta helye volt az órákkal kapcsolatos gondolkodásban. Érdekes trendnek, átmenetnek vagyunk szemtanúi, merthogy az okosórák a prémium szegmensbe is megérkeztek, olyan termékeket kínálva, amelyek összeolvasztják a hasznos kiegészítő funkciókat a prémium anyaghasználattal és kialakítással” – nyilatkozta Thomas Liu, a Huawei Technologies Hungary Device Business Group üzletági igazgatója. „- A Huawei okosórái eddig ugyancsak nagyon jó minőséget képviseltek, a nemrégiben megjelent WATCH GT 3 Pro-val viszont egészen új perspektívák nyílnak a fogyasztóknak. Ez a klasszikusokat idéző, dekoratív óra több egészségkövető funkciójával nemcsak okos társ, hanem egyben sajátos, stílusos divatkiegészítő is. A szerkezetet megnyerő megjelenése mellett az is különlegessé teszi, hogy biztosítja akár a 30 méteres szabadmerülést, tetejébe a következő években az EKG-adatok mérése szintén rendelkezésre fog állni.”