Megvan az anyag, amivel Pókember lehet

Megvan az anyag, amivel Pókember lehet

Az üvegfalon is fel lehet mászni a gekkó talpához hasonló anyag segítségével.

A Stanford Egyetem kutatói a DARPA-val (amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege) közösen fejlesztettek ki egy különleges anyagot, amely akár egy üvegfalra tapadva is képes megtartani egy ember teljes tömegét – írja a Guardian.

Ilyen lenne a Pókember kesztyűje

Segítségével a Pókemberhez hasonlóan lehet közlekedni a falon: ezt a képességet az egyetem egyik kutatója, Elliot Hawkes élőben is bemutatta.

A 185 centiméter magas, hetven kilogrammos Hawkes a tapadós anyag segítségével három és fél méteres magasságba mászott egy üvegfalon. Ő azonban nem a Pókemberhez hasonló ruhát viselt, hanem egy tapadókoronghoz erősített speciális állványzatot, amelynek lépcsőfokait a korongok feljebb helyezésével párhuzamosan kerültek egyre magasabbra.

Olyan, mint a gekkó lába

A kifejlesztett anyag leginkább remek falmászó képességű gekkók talpára hasonlít: a gyík a tapadós lábával bármilyen falat meg tud mászni.

A Guardian szerint mikroszkopikus méretű ékek biztosítják a tapadást, amelyek nyomás hatására kapcsolódnak az üvegfelülethez. A fejlesztők végső célja, hogy egy kesztyűhöz hasonló módon viselhető kivitelben gyártsák le az anyagot. Egy ilyen felszereléssel úgy lehet majd felmászni az üvegen, ahogy azt Tom Cruise is tette a Mission Impossible című film legutóbbi egyik részében.

(forrás: origo.hu)