Nagy Iván Balettgála az Operaházban

Operaház, Budapest

A londoni Királyi Balett, a Bécsi Állami Operaház balett-társulatának művészei és a Magyar Nemzeti Balett szólistái is fellépnek a Nagy Iván Internacionális Balettgálán, amelyet a 2014-ben életét vesztett világhírű magyar táncművész emlékére rendeznek szombaton a Magyar Állami Operaházban.

A gálaesten a balettirodalom legnevezetesebb, legszebb kettősein keresztül élvezheti a nézők a tradicionális balett-technika leglátványosabb formáit. Közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara Kollár Imre vezényletével – közölte a dalszínház.

Az Operaház harmadik alkalommal tiszteleg Nagy Iván emléke előtt nagyfokú gálával a művész halálának évfordulójához kapcsolódva, amelyen az internacionális balettélet legjobbjai közül többen is részt vesznek. Idén a Bécsi Állami Operaház Balettegyütteséből Ljudmila Konovalova, Maria Jakovleva és Gyenisz Cserevicsko, a londoni Királyi Balettből mindazonáltal Vadim Muntagirov lesz az est vendége.

A Föld élvonalába tartozó táncművészek mellett a balettgálán idén is fellépnek a Magyar Nemzeti Balett felkapott szólistái: Carulla Leon Jessica és Liebich Roland, Karina Sarkissova és Balázsi Gergő, Tatyjana Melnyik és Leblanc Gergely, Felméry Lili és Majoros Balázs, ezenfelül Katona Bálint, Szakács Attila, a tánckarból mindazonáltal Darab Dénes, Morvai Kristóf és Krajczár Balázs. Szintén színpadra lép ifjabb Mahovics Tamás néptáncos, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei.

Idén is átadják a Solymosi Tamás balettigazgató által múlt évben hozott létre Solymosi Művészeti Díjat. Idén bővült a díjazottak köre, ezáltal az ifjú kiválóságok mellett a szakmai munkában részt vevő balettmesterek is esélyesek a Diótörőt mintázó alkotásra, amelyet az múlt évben Tyimofejev Dmitrij, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa kapta meg.