Premier előtti vetítések és fesztiváldíjas művészfilmek az ez évi Európai Art Mozi Napon

Premier előtti vetítések és fesztiváldíjas művészfilmek az ez évi Európai Art Mozi Napon

Premier előtti vetítésekkel és fesztiváldíjas filmekkel várják 26 magyar művészmoziban a közönséget a 2. Európai Art Mozi Napon.

Az ez évi Európai Art Mozi Napon az Art Mozi Egyesület tagságából nyolc fővárosi és tizennyolc vidéki művészmozi vesz részt, amelyek négy új európai koprodukcióból és három magyar alkotásból álló filmkínálatból állítják össze erre a napra a műsorukat.

Érzékelhető lesz Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, a svéd-német-francia-dán koprodukcióban készült A négyzet és a film cannes-i vetélytársa is, Michael Haneke Happy End című drámája Isabelle Huppert-rel a főszerepben.

Premier előtt vetítik Martin Koolhoven holland direktor westernthrillerét, a Megtorlást, Mészáros Márta új filmjét az Aurora Borealis – Északi fényt és Arild Andersen érzékeny és elgondolkodtató családi drámáját az örökbefogadásról, Az igazi törődést.

A friss filmek mellett egy magyar filmklasszikus és egy nyári hónapokban bemutatott magyar családi animáció is érzékelhető lesz: Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából újra mozikba kerül a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság által digitálisan restaurált A Pál utcai fiúk, – az Uránia Nemzeti Filmszínházban centenáriumi Fábri-kiállítást és pódiumbeszélgetést is szerveznek – azonkívül megfigyelhető lesz az Egy kupac kufli is.

Az Európai Art Mozi Nap az európai film sokféleségét és a művészmozi mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Internacionális Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által meghirdetett internacionális eseményhez 34 állam több mint 1000 mozija csatlakozott. A 2. Európai Art Mozi Nap magyarországi vetítéssorozata a Nemzeti Kulturális Alap segédkezésével, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg.

mti