Pribojszki Mátyás új előadói néven alkotott lemezt

Pribojszki Mátyás új előadói néven alkotott lemezt

Idén nevet változtatott csapatával gyártott új lemezt Pribojszki Mátyás. A külföldön is elismert blues szájharmonikás Jumping Matt and His Combo titulussal rendelkező formációja Dressed Up című anyagát szeptember 20-án a MOMKultban ismerteti részleteiben is.

„A névváltoztatás elég régóta foglalkoztatott. A Pribojszki Mátyás Band az elmúlt tizenöt évben kialakított egy brandet, voltaképpen volt némi kockázat egy másik névre áttérésben, de a határon túli jártasságok változtatásra ösztönöztek. Februárban Belgiumban turnéztunk, és egy-két helyi újságíró a backstage-ben azt ajánlta, használjak én is angol nyelvű, jól megjegyezhető becenevet, mint több blues formáció” – mondta a zenész az érdeklődőknek.

A bluest bugi-vugis, rock and rollos elemekkel kombináló Pribojszki Mátyás több mint harminc országban koncertezett és nagyszámú lemezt kreált. Kifejtette: az idén felvett becenév, a Jumping Matt (Ugró Matyi) onnan ered, hogy úszóként több korosztályos magyar bajnoki címet szerzett és koncertjein hosszú ideje egy némely számnál színpadi ugrást rendez, mint mikor is az úszó beugrik a vízbe. „Ezeket a pillanatokat fotósunk, Jókora János rendszeresen megörökíti és már van vagy száz ilyen ugrós fénykép”.

A 44 éves Pribojszki Mátyás kitért arra, hogy az általa játszott blues zene a kilencvenes években Kaliforniából indult jókedélyű zenei stílushoz, a West Coast jump blueshoz áll a legközelebb.

A 2004-től 2018-ig működött Pribojszki Mátyás Band hat lemezt konstruált, az utolsó, a My Stories 2016-ban jelent meg. A zenekar összetétele a névváltoztatás után sem változott, azaz az énekes-szájharmonikás frontember mellett Szász Ferenc gitározik, Csizmadia László basszusgitározik, Molnár Dániel mindazonáltal dobol. A friss anyagon, a Dressed Upon rajtuk kívül a Pénzügyőr Zenekar (Custom Big Band) tizenegy tagú fúvós kara működött közre.

„Nem akartam ismételten sztárparádét, ami a My Storiesra összejött, bár óriási öröm volt egyesült erővel játszani Andy J. Foresttel, Raphael Wressniggel, Charlie Musselwhite-tal, Bill Barrettel, Bob Margolinnal, Kid Andersennel, Ryan Donohue-val, Ripoff Raskolnikovval és Little G. Weevillel. A Pénzügyőr Zenekar fúvósaival évek óta egyesült erővel játszunk koncerteken, úgyszólván magától értetődő volt, hogy a következő lemezen velük zenélünk közösen” – fűzte hozzá a herflis.

Az album címe, a Dressed Up azt hivatott alátámasztani, hogy nagyzenekari köntöst, hangszerelést kaptak Pribojszki népszerű dalai.

„Az elmúlt húsz évben játszott kedvenc dalaimat válogattam ki. Többségük saját szerzemény, pár még az 1994 és 2003 közti Blues Fools időszakából. Van rajta két nóta, amit Ripoff Raskolnikov barátom írt rólam (Real Good Man, Hard Working Man), emellett a Swithin’ in the Kitchen egy hatvanas évek elejéről származó Big Joe Turner-szám feldolgozása. Legalább tíz éve állandóan ezzel a számmal fejezzük be nagyobb koncertjeinket” – mesélte Pribojszki Mátyás.

A lemezbemutató szeptember 20-án lesz a MOM Kulturális Központban. „Csak mi leszünk színpadon a combóval meg a big band a karmesterrel. A két óra alatt eljátsszuk a lemez valamennyi számát, meg legalább még egyszer ennyit. Lesznek kvartettes, duós és szólós részek is”.

A Jumping Matt and His Combo szeptember 26-tól Hollandiában turnézik. „Huszonöt éve hívnak oda koncertezni heterogén klubokba, az ottani nézők eléggé fogékony a blues zenére”. Pribojszki Mátyás Szász Ferenc gitárossal duóban Grunting Pigs néven is aktív és készül új lemezük.

mti