Tartalmas évaddal várja a közönséget a szegedi Kövér Béla Bábszínház

Tartalmas évaddal várja a közönséget a szegedi Kövér Béla Bábszínház

Tartalmas évaddal, változatos műsorral várja a közönséget a szegedi Kövér Béla Bábszínház, amely folytatja a csecsemőknek írt produkciók bemutatását és kamaszoknak szóló tantermi előadássorozatát is – közölte Kövér László igazgató a Tisza-parti településben.

Az évadnyitó társulat ülésen a mester közölte, hogy a színház mind gyakrabban nyit a családok felé, mindent összevetve a csecsemőknek, óvodásoknak, kisiskolásoknak és a kamaszoknak is ajánl előadásokat, a vendégprodukciók közt ugyanakkor felnőtteknek írt bábdarabok is megjelennek.

Az első bemutatót már láthatta is a nézőközönség, az Urbán Gyula írta és rendezte Két kicsi pingvin című, óvódásoknak szóló darabot most játszották először.

A legkisebbeknek szól a békéscsabai Napsugár Bábszínház Csíkos csoda című darabja, ahol egy óraszerkezet elemei alakulnak keresztül érdekes dolgokká. Ugyancsak az óvoda előtt álló gyermekeket és szüleiket várják ezután jövőre a Kovács Petra rendezte Kukucs című darabra, amelyen zenés mondókák támogatják ezután a közönséget a Föld felfedezésében.

Már nagyobb gyerekeknek készül a Gimesi Dóra Mindent látó királylány című meséjéből készült darab, aminek premierjét október végén tartják. Szabó Attila dolgozta föl a Grimm testvérek tradicionális meséjét, a Rigócsőr királyt, amit decemberben mutatnak be. Februárban tűzi műsorra Matei Visniec Párizsban élő román szerző Hóember, aki találkozni szeretett volna a nappal című darabját a társulat, amit Adela Moldovan aradi rendezőnő állít színpadra.

Ibsen Nórája és Lewis Carrol Alice Csodaországban művei nyomán készült a Nóra című vendégprodukció. A Kiss Ágnes által előadott egyszereplős, felnőtteket és tiniket megszólító darabot minden hónapban műsorra tűzi a bábszínház.

A korszerű évadban is folytatódnak az előző évben elkezdett tantermi előadások, a kamaszoknak játszott darabok olyan témákkal is foglalkoznak, mint a drogfogyasztás vagy az iskolai erőszak.

Jövő májusig tart a bábszínház a Szabadkai Szabadegyetemmel együttes, uniós támogatással megvalósuló Theatro projektje. Ennek részeként valósították meg a májusban már Szegeden bemutatott Öt település – öt mese című vándorkiállítást, amely Szabadkán az internacionális gyermekszínházi parádén, később mindazonáltal Nagybecskereken és Újvidéken érzékelhető. A színházi seregszemlén a szegedi társulat öt előadással megjelenik, ezután a vajdasági település bábszínházának produkciói vendégeskednek a csongrádi megyeszékhelyen.

A indítvány kardinális része a néző utánpótlás nevelése. Ennek érdekében nyári hónapokban egyhetes workshopokat szerveztek, és nemsoká indul egy gyerekbábosok által konstruált előadás előkészítése, melyeket májusban a szegedi gyermekszínházi eseményen mutatnak ezt követően be – közölte az igazgató.

mti