Új “aerodinamikai keréktárcsákon” érkezik az utakra a BMW iX3

Új "aerodinamikai keréktárcsákon" érkezik az utakra a BMW iX3

A hajtáslánc legmagasabb fokú hatékonysága érdekében a BMW első tisztán elektromos meghajtású SAV modelljének modernizált keréktárcsáit 2021-ben a BMW iNEXT és a BMW i4 is megörökli.

Napjaink autóiban a keréktárcsák és az általuk generált légáramlatok akár 30 százalékban is befolyásolhatják a lemezek mögött dolgozó hajtáslánc-technológiák hatékonyságát. A 2020-ban debütáló BMW iX3 alatt ennek köszönhetően a BMW “aerodinamikai keréktárcsáinak” új, modernizált verziója is bemutatkozik: a bajor prémiumgyártó első tisztán elektromos meghajtású SAV (Sports Activity Vehicle) modelljének belső hatékonyságát alumíniumból készült, egyéni igényeket kiszolgáló légterelő betétekkel kiegészített felnik fokozzák.

Azon túl, hogy a BMW X3 belsőégésű erőforrással szerelt modelljeihez képest csaknem 5 százalékkal csökkentik a BMW iX3 légellenállását, a BMW új “aerodinamikai keréktárcsái” könnyebbek is elődjeiknél: a kerékjáratokban kialakuló légáramlatok újabb optimalizálásával párhuzamosan az újdonságok 15 százalékkal alacsonyabb tömeggel terhelik meg a futóművet. Mindez együttesen azt is eredményezi, hogy a BMW iX3 vegyített 100 kilométerre vetített energiafogyasztása 2 százalékkal – 0,4 kilowattórával – tovább kevesebb lesz, melynek hála az emisszió nélkül közlekedő modell egyetlen feltöltéssel megtehető, tisztán elektromos hatótávolsága 10 kilométerrel nő. A modern “aerodinamikai keréktárcsákból” a BMW számtalan kialakítást tesz elérhetővé kuncsaftjai részére.

A BMW iX3 debütálását követően a modern felniket 2021-ben a BMW iNEXT és a BMW i4 is megörökli.

A BMW iX3 “aerodinamikai keréktárcsái” a könnyűszerkezetes kialakítást alacsony légellenállású formai megoldásokkal és a “V” küllődizájnú alumínium keréktárcsák sportos eleganciájával ötvözik, merőben új stílust ígérve. A felnik még a legdinamikusabb vezetési szituációk közepette egyaránt remek biztonságot, a hibátlan felületkezelésű, páratlan légterelő betétek ugyanakkor a lehető legoptimálisabb aerodinamikai hatékonyságot garantálják. Az újdonságok kifejlesztésekor a bajor prémiumgyártó tervezőmérnökei a BMW korábbi “aerodinamikai keréktárcsáinak” megtervezése esetén felhalmozott szakmai tapasztalatokra támaszkodtak, a tovább fokozott hatékonyság mentén ellenben tekintélyes súlycsökkentést is elértek.

Sőt mi több, a korszerű “aerodinamikai keréktárcsák” kevesebb alapanyagból készülnek, amely tovább csökkenti a rugózatlan tömeget és növeli a menetdinamikát, ezenfelül a hajtáslánc hatékonyságát. A heterogén anyagokból kifejlesztett felnik előállításához mindemellett nincs szükség plusz szerszámokra, legyártásuk ezáltal leginkább erőforrás-hatékony. A keréktárcsák alumínium öntvényét úgy formázzák meg, hogy a légterelő betétek istenien illeszkedjenek a küllők közé és a felnik külső síkjába. Mint ilyen, az újdonságok egyedülállóan csökkentik a kerékjáratokban kialakuló turbulenciát, és ezáltal a modell légellenállását is. Az “aerodinamikai keréktárcsák” a BMW iX3 hatékonyság-fokozó fejlesztéseinek egyik kulcsfontosságú elemei.

Nagyon sok kialakítás a maximális személyre szabhatóság érdekében

A BMW Group a Föld első autógyártó vállalata, amely tömegtermelésben tesz elérhetővé ügyfélköre részére olyan alumínium öntvényből készült keréktárcsákat, amelyek légellenállását alumínium-bevonatú, műanyagból készült légterelő betétek teszik hatékonyabbá. A légterelő betétek első osztályú anyaghasználata és csaknem láthatatlan illesztési hézagok az “aerodinamikai keréktárcsák” prémium karakterét nyomatékosítja. A légellenállás optimalizálása és a rugózatlan tömeg csökkentése ugyanakkor a személyre szabhatósági választási lehetőségek újabb tárházát is megnyitja.

Legyen szó akár matt, akár felcsiszolt változatról, a bajor prémiumgyártó ügyfélköre megannyi árnyalatban megrendelhetik az “aerodinamikai keréktárcsákat” – mint a szokásoknak megfelelő felnik tekintetében. A küllők közé illesztett légterelő betétek fénye, árnyalata és mintázata szintén végtelen módon személyre szabható. Mindez azt jelenti, hogy a bajor prémiumgyártó használói az “aerodinamikai keréktárcsák” légterelő betétjeit példaként a karosszéria színére fényezve is megrendelhetik. Sőt mi több, a légterelő betétek mintázata is különféle lehet – akár egy felnin belül is. A végeredmény megszámlálhatatlan keréktárcsa-változat, amelyek kivétel nélkül maximálisan illeszkednek az adott modell karakteréhez, felszereltségi csomagjához és a BMW partnerének személyiségéhez.