Új csúcsragadózó dinoszauruszfajt azonosítottak japán őslénykutatók

Új csúcsragadózó dinoszauruszfajt azonosítottak japán őslénykutatók

Egy új csúcsragadozó dinoszauruszfajt azonosítottak a Cukubai Egyetem őslénykutatói egy Üzbegisztánban talált 90 millió éves fosszília alapján.

A modern dinoszauruszfajt, amely az Ulughbegsaurus uzbekistanensis nevet kapta, a húsevő carcharodontosaurus nemhez sorolták, amelyiknek képviselői a zsarnokgyíkalakú dinoszauruszok (tyrannosauroide) – köztük a T-rex – előtti korban, a felső kréta korban élt.

A Phys. org akadémiai ismeretterjesztő hírportál cikke alapján a Royal Society Open Science című folyóiratban közzétett tanulmányukban írták le a japán szakemberek a modern fajt, amely a mai Kizilkum-sivatag területén élt. Két eltérő evolúciós elemzés is megerősítette a modern dinoszauruszfaj besorolását. Ez az első carcharodontosaurus, amit Közép-Ázsiában találtak.

„A baloldali felső állkapocs fosszíliája alapján határoztuk meg a modern fajt” – érvelt Tanaka Kohei adjunktus, a tanulmány egyik szerzője. „A theropodák közt az állkapcsot arra lehet használni, hogy megbecsüljük az állat méretét, mivel annak nagysága összefügg a combcsont hosszával, amely a testméret egy jól elfogadott jelzője. Ez alapján úgy becsüljük, hogy az Ulughbegsaurus uzbekistanensis testtömege több mint ezer kilogramm lehetett, testhossza 7,5-8 méter, azaz nagyobb volt, mint egy jól kifejlett afrikai elefánt” – mondta a tudós.

A modern dinoszauruszfaj jóval nagyobb volt, mint a lelőhelyen ezelőtt talált más húsevő dinoszauruszok, így valószínű, hogy a felső krétai ökoszisztéma csúcsragadozója volt.

Nevét egyébként Ulug bégről, egy 15. századi matematikusról, csillagászról, a közép-ázsiai timur birodalom uralkodójáról kapta.

A szakemberek alapján a faj kihalását a zsarnokgyíkalakú dinoszauruszok mint csúcsragadozók megjelenése okozhatta.

Az Ulughbegsaurus uzbekistanensis felfedezése a fosszíliák lajstromában egy releváns űrt tölt be, mivel bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a carcharodontosaurusok Európától Kelet-Ázsiáig elterjedten éltek. Mivel ez volt az egyik utolsó carcharodontosaurus az korábbi Laurasia kontinensen, ennek a nagy csúcsragadozónak az együttélése a kisebb zsarnokgyíkokkal releváns időkorlát a csúcsragadozók közti átmenetet illetően a felső kréta korban – mondta Kobajasi Josicugu professzor, a tanulmány vezető szerzője.

mti