Új típusú hallásjavító műtétet végeztek a Szegedi Tudományegyetemen

Új típusú hallásjavító műtétet végeztek a Szegedi Tudományegyetemen

Első ízben ültettek be piezoelektromos jelátvitelen alapú hallásjavító implantátumot Magyarországon, a beavatkozást egy felnőtt és egy gyermek páciensnél a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) végezték el – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján az SZTE és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésében megtörtént az első két Cochlear OSIA2 hallásjavító implantációs műtét egy felnőtt és egy gyermek beteg tekintetében.

A nagyothallás nemzetközileg népbetegség, javítására több megoldást dolgoztak ki ezelőtt. A akadémiai fejlesztésekkel egyre hatékonyabb, egyre tökéletesebb halláseredményeket sikerült elérni a gyógyításban. A most alkalmazott új módszer tovább lép a korábbiakhoz képest, az eddigieknél pontosabb, tisztább hangzást nyújt.

A Cochlear OSIA2 rendszer egy aktív, csontban rögzített hallásjavító implantátum, amely digitális, piezoelektromos jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hangingereket a koponyacsonton át a belsőfül felé. A hangfelfogó és jelátalakító processzor a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el és páratlan piezoelektromos átviteli technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez. A hanganalízis és frekvenciakövetés az ép halláshoz jelentősen közeli, a nagyothallók általa gyakorlatilag az ép hallókéval azonos halláshoz juttathatók.

A két intézmény közt régi, határozott összefüggés létezik, jó néhány beteg tekintetében együttesen konzultálnak, nemcsak fülészeti, hanem légúti, gégészeti eseteket is. Ebben a pillanatban is van több gyermek páciens, akiket részben Budapesten, részben Szegeden gyógyítanak.

Az elmúlt évek alatt Rovó László professzor vezérlése alatt az SZTE Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján nagy volumenű fejlesztést hajtott végre, világszínvonalú, hibrid műtőblokkot építettek. A most elvégzett két műtéttel, amit – az SZTE részéről Rovó László és kollégái, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztályáról Katona Gábor professzor és Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek, kezdetét vette a nagyothallás új világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon. A következő gyermek műtétje az elképzelések alapján még szeptemberben megtörténik.

mti