Vénába ültetett szivacskával csökkentenék a kemoterápia mellékhatásait

Vénába ültetett szivacskával csökkentenék a kemoterápia mellékhatásait

Vénába ültetett kicsin, 3D nyomtatású szivacskával csökkentenék a kemoterápia mellékhatásait, például a hajhullást és a hányingert. Az eddig állatokon tesztelt szerkezet klinikai próbáit tervezik amerikai tudósok – írta a BBC hírportálja.

A szivacsdarabka kivonja a vérből a daganat elpusztítására bejuttatott gyógyszer maradványait, miután az kifejtette hatását a tumoron – írták a tudósok az ACS Central Science című szaklap aktuális számában.

A csőszerű eszközt 3D nyomtatással állítják elő, voltaképpen testre szabottan lehet a páciensek részére kreálni. Hálószerű belsejét sajátos anyag borítja, amely kivonja a gyógyszert, míg átfolyik rajta a vér.

Sertéseken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a doxorubicin nevű kemoterápiás szer csaknem 64 százalékát sikerült kivonni vele a véráramból. Úgy tűnt, hogy a gyógyszer tartósan a készüléken belül is marad: eltávolítása után laboratóriumban egy hónapig permanensen öblítették, ennek ellenére nem sikerült eltávolítani belőle a szert.

Ez azt jelenti, hogy amikor a szivacsot kiveszik, nem szivárog belőle gyógyszer a szervezetbe – mondták a Kaliforniai Egyetem tudósai.

Az első eredmények ígéretesek, a készülék más kemoterápiás szerek kiszűrésére is lehetőséget kínál, ha a jellegzetes fedőréteget megfelelően készítik el – mondta Nitash Balsara, az egyetem egyik tudósa, aki a kutatásban részt vett.

„Úgy érezzük, a gyógyszer felének kivonása lényegesen csökkenti a fájdalmas mellékhatásokat. A klinikai kísérletek, ha minden jól megy, pár éven belül elkezdődhetnek” – tette hozzá.

mti