Vincent van Gogh tárlat Pécsett

Vincent van Gogh tárlat Pécsett

Vincent van Gogh 1877 és 1890 közti rajzaiból készült ötven heliogravűrből, azaz fénynyomatból nyílt bemutató a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Vasváry-házában.

A holland mester sokszorosított grafikáiból készült ekkora gyűjteményt még nemigen lehetett látni Magyarországon – mondta a Thomas Emmerling német műgyűjtő tárgyaiból nyílt, október végéig szemrevételezhető bemutató megnyitóján Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója. Mint kiemelte, a Vincent van Gogh belső lelki világát tükröző, 1905-ben a dodrechti múzeum megrendelésére gyártott művek önmagukban is történelmi rekvizitumok.

Thomas Emmerling a rendezvényen idézte fel arra, hogy van Gogh aktív alkotással telt tíz éve alatt csaknem ezer rajzot kreált, azok életében kivételes – ugyanabban az időben terápiás és művészi önfejlesztő – szerepet foglaltak el.

Az alkotó heterogén kellékekkel kísérletezett: grafittal, vörös krétával, szénceruzáva, fekete és kék krétával; néha kevert technikával is dolgozott – írta összegzésében a múzeum, hangsúlyozva, hogy ameddig olajfestményeire az intenzív fények és erős színek jellemzőek, addig a rajzok tekintetében „nem vonják el a színek a nézők figyelmét”.

Az információ alapján nagyszámú grafika egy olajfestmény vázlataként készült, egy-két mindössze saját készségeit fejlesztő tanulmányként, egyeseket mindazonáltal olajfestményei alapján előállította van Gogh, hogy leveleiben megmutathassa öccsének az elkészült képeket.

A heliogravűr kultúrtörténetét ismertetve felidézték: miképpen a polgári rétegekben növekedett az igény, hogy neves művészek eredeti képeit birtokolják, úgy növekedett a kereslet a nyomdagrafikai művek iránt. A heterogén nyomdatechnikák soraiban (rézmetszet, fametszet, rézkarc, litográfia, ezt követően szitanyomás és offszetnyomás) a heliogravűr speciális szerepet játszik – hangsúlyozták közölve, hogy az az aquatinta vagy foltmaratásos eljárás továbbfejlesztéseként alakult meg, és az egyes motívumok egzakt ábrázolását biztosítja.

Bognár László, a pécsi önkormányzat kulturális és köznevelési bizottságának elnöke a kiállítást szervező JPM tevékenységét méltatva a megnyitón azt mondta el, hogy a megyeszékhely városvezetése segíti a múzeum következő évekre ütemezett fejlesztési céljait. Ezek közt említette a Széchenyi téren fedezhető fel Régészeti Múzeum funkcióbővüléssel is járó mindenre kiterjedő felújítását és a Várostörténeti Múzeum modernizálását és élménytárral történő bővítését. A más, kisebb projektekkel is kiegészülő felújítások értéke meghaladja a kétmilliárd forintot – mondta.

mti