Zöldfal-versenyt nyert a gyömrői takarékszövetkezet függőleges kertje

Zöldfal-versenyt nyert a gyömrői takarékszövetkezet függőleges kertje

2014 legjobbnak tartott beltéri zöldfala a gyömrői takarékszövetkezetben található. A zöldfalakat olyan függőleges kertekként érdemes elképzelni, amelyek a sűrű növénytakaró révén javítják a helyiség oxigénellátását, és több kutatás szerint növelik a dolgozók kreativitását, jó közérzetét, csökkentik a betegségek kialakulásának esélyét, valamint javítják a munkateljesítményt.

A legjobb hazai zöldfal címért versenyezve huszonöt pályamű érkezett a ZÉOSZ, a Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége által kiírt országos versenyre. A hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri a beltéri zöldfal kategória első helyezettjének választotta a gyömrői megoldást. A falat a GreenFortune Hungary tervezte és kivitelezte. A függőleges kert a Pátria Takarékszövetkezet épületében látható.

Városökológiai kérdés és mérnöki teljesítmény

A cég országszerte tíznél több zöldfalat épített. A svéd anyavállalat egy évtizede kutatja a függőleges kertek növényfalak típusait és városökológiai, élettani hatásait. A cég hazai képviselete eddig elsősorban irodaházak és közületi megrendelők részére telepített beltéri növényfalakat, de egyedi stílusú belső kertekkel, teraszokkal, kültéri futtatott növényfalakkal is foglalkozik.

(forrás: origo.hu)